top of page

Didac Aranega, gerent del Coworking Sant Quirze: "aquí, només t'has de preocupar del teu negoci"

Avui entrevistem el Didac Arenaga, un emprenedor que ha posat en marxa el Coworking Sant Quirze, un lloc amb moltes sales, mobiliari de qualitat, infinitat de finestres i molta llum natural al costat de l'Alcampo. Té fàcil accès en cotxe, amb pàrking, i en tren. És, sembla, el primer coworking que té Sant Quirze, però segurament no serà l'últim, perquè sembla bona idea: agafar només l'espai que necessites per a treballar, companys de feina per compartir i tots els serveis que necessitis.


Què és un coworking i en què es diferencia el de Sant Quirze dels altres?


Aquest concepte és un concepte una mica nou, un concepte molt més obert, amb molt més recursos que en una oficina normal. El que valora més la gent del Coworking Sant Quirze és el pàrquing, l’accessibilitat, i en el nostre, els espais són molt amplis: l’espai és més gran per menys persones. Aquí tenim uns 30 metres per persona, quasi. I no només tens el teu lloc de feina, tens aquesta cafeteria, la cuina, la terrassa, els banys. Si tot això ho tens tu en una oficina és impagable i aquí, tota aquesta infraestructura te l’estalvies.

I després, aquí hi ha molts autònoms, i al final què passa quan ets autònom? Arribes al teu lloc de feina, i costa arrencar, no? Faig un encàrrec, em fico, em despisto… aquí tot això canvia. Com hi ha més gent, sembla que et pots despistar més, però és tot el contrari, perquè arribes a un lloc que és un ambient de feina, que tothom està treballant, i se’t fa més fàcil, saps? Ens passa a tots. Hi ha gent que estava treballant a casa i s’agobia d’estar a casa i ve aquí… alguns no venen tots els dies, alguns només venen mig dia…


Què és l’habitual? Gent sola? Empreses?


Una persona sola, dos, tres, quatre. Aquí, en una taula, hi ha quatre espais. Nosaltres tenim preus. El Juanma, per exemple, són dos. Tenim una empresa d’antennes parabòliques que són quatre, i hi ha altres que son una sola persona i també molta gent de mitja jornada. Que ve a la tarda o ve al matí. I ve només quan li va bé o quan vol sortir de casa seva una mica.

Quin és l’avantatge d’aquest co-working enfront dels altres?


Aquí el millor és l’espai, el disseny, que és un disseny pensat per una persona d’un nivell més perfeccionista, que no es conformi amb una taula d’Ikea i amb una cadira normal… Aquí hi ha molta llum, està molt il·luminat, té un bon pàrquing, és un co-working amb cara i ulls.


Fins a quanta gent hi pot haver, en aquest co-working?


Aquí està calculat per a unes 32 persones, de moment.


A nivell de números, la gent deu notar, la diferència de tenir una oficina pòpia…


Aquí comptes amb molts recursos (llocs de treball, oficines grans de reunions per a 4, 10, 30, equipades amb molt tecnologia), cuina amb terrassa i connexió directa amb la cafeteria restaurant, sala de cafè…. tenint tots aquests recursos, una empresa gran, ja està deixant de perdre 1.200 o 1.500 euros que li costaria de més una oficina…


Quines son les tendències a nivell mundial dels coworkings i dels espais de feina compartits? Això és una moda d’Espanya, d’aquí, o què està passant a tot arreu?


No, tot el contrari. Això no és cap moda i ha vingut no només per quedar-se, sinó que al final veurem tan obsolet tenir una oficina com si fos el mòbil aquell que teníem abans sense càmera… O sigui, al final una oficina petita, no té per què existir, no? A no ser que moguis algun tipus d’informació molt privada, molt teva. Perquè al final s’han d’optimitzar tots els recursos, estan creixent els preus de la llum, de tot. Aquí, amb un preu mensual, tens un espai, una empresa que et neteja, tens l’internet que està pendent d’una empresa que t’ho porta, amb una firewall que controla una empresa informàtica a un nivell bastant alt. Cada cop ens demanen més coses, cada cop hem d’estar més al dia, no? Cada cop se’ns exigeix més coses de l’estat, de protecció de dades, de mil històries. Si tu has d’estar per això, deixes de treballar, no? I tu el que vols és treballar en el teu negoci, donar-li el temps al teu negoci i que tot el què no és el teu negoci, t’ho facin, no?


Quines són les xifres, així, a nivell mundial o a nivell d’Espanya?

Ara mateix t’estaria enganyant, però als Estats Units està per sobre del 30%, però amb empreses ja de 50 treballadors, eh?, en coworking. Hi ha coworking ja dedicats a empreses grans on menys de 10 persones ja no te les agafen. Hi ha coworking que són especialitzats en artistes, no?, que tenen una sala d’exposició.


Quin horari feu?


Nosaltres obrim a les vuit i mitja del matí i tanquem a les sis i quart. Però tenim accessibilitat amb targetes. Quan hi ha gent que té la jornada completa i té que fer alguna feina nocturna o el cap de setmana, simplement li donem accés amb la targeta i podria vindre a ell sol a treballar. En realitat és 24-7, però ara per ara és puntual, per aquell que diu que aquest mes té molta feina o té trucades amb gent dels Estats Units o té un horari diferent i les seves trucades son a tal hora i vol treballar a la nit… No hi ha cap problema, nosaltres donem accés. Tenim les càmeres amb un accés que ho grava tot. Vull dir que al final és casa teva. Quan agafes aquest servei no és per venir a un co-working, sinò a la teva oficina. És la teva oficina i te l’has de fer teva. Te l’has de fer teva i has de treballar com si fos el teu espai. I nosaltres donem tot el tipus de facilitats perquè pugui ser així, que és el que nosaltres volem, que estigui la gent a casa seva.


Quins espais hi ha?


A nivell de sales hi ha una sala gran, després hi ha tres sales de reunions… És a dir, hi ha quatre sales de reunions, dues que són les comunitàries, que les que pot utilitzar qui vulgui quan vulgui. I després tenim una sala de deu persones amb una pantalla tàctil, la taula de roure i tota la història. Aquesta es lloga per hores. I després tenim la sala polivalent, que és de fins a 30 persones, o tots amb cadires, o 26 persones amb taules. Aquesta es lloga mitja jornada o jornada completa. Fan cursos o fan convencions. Tenim diverses empreses.


Aquí tenen accés a algun restaurant, algun bar?


Aquí tenim un sushi a la cantonada, que és molt conegut. Tenim el bar aquí al costat, que nosaltres tenim servei bar per una finestra que dona la nostra cuina. Llavors tenim els telèfons del bar, tu truques, l’encarregues, i te’l pots menjar tu a la teva taula o a la nostra terrassa. I després tens l’Alcampo aquí, a dos minuts, que tens frankfurts…


I a nivell d’accessibilitat i mobilitat?


El tren el tenim a cinc minuts. Passes la passarel·la de l’Alcampo i ja està. Tenim gent de Sabadell, de Cerdanyola, de Barberà, de Sant Quirze… Tens set minuts d’aquí a Barberà. Sembla molt lluny però Barberà té fàcil accés. .


9 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page